Miód manuka (https://www.bee.pl/9172-miod-manuka) z Nowej Zelandii jest absolutnie najzdrowszym miodem na naszej planecie. Ma udowodnione naukowo działanie antybakteryjne, a jego spożycie może wzmocnić ogólną odporność organizmu. Ze względu na swoje właściwości zdrowotne jest oznaczany jako żywność medyczna, czyli taka, która może znacząco poprawić stan zdrowia.

Skąd się wywodzi miód Manuka?

Nektar i pyłek wykorzystywany do produkcji miodu manuka pochodzi z kwiatów krzewu, który można nazwać krzewem herbacianym. Jest to każdy dziko rosnący krzew znaleziony w Nowej Zelandii od manuka i ma gatunek Leptospermum scoparium. Nazwa rośliny pochodzi z języka maoryskiego i oznacza dosłownie “miód z drzewa herbacianego”. Manuka pokrywa wschodnią część Nowej Zelandii. Roślina kwitnie przez jeden miesiąc każdego roku (od listopada do stycznia).

Jak smakuje miód Manuka?

Kwiaty manuka mają silny aromat i dlatego są pełne nektaru. Pszczoły wytwarzają ciemny i ciężki miód o ciemnym zabarwieniu, podobny do miodu gryczanego. Warto podkreślić, że miód manuka ma bardzo surowy smak:

  • lekko organiczny,
  • ziołowy,
  • kwiatowy,
  • oleisty, podobny do toffi.

Jakie są właściwości lecznicze miodu Manuka?

Głównymi składnikami miodu manuka są nadtlenek wodoru i oksydaza glukozy. Ponadto, manuka naturalnie zawiera wyjątkowo wysoki poziom methylglyoxalu zawartego w miodzie. Jego siła w miodzie manuka jest nawet około kilkaset razy większa niż w innych miodach.

Jakie jest zastosowania miodu Manuka?

Miód manuka może być bardzo pożądanym, rzadkim i drogim produktem. Jest bogatym źródłem witamin, składników odżywczych i minerałów. Jego właściwości higroskopijne pomagają utrzymać prawidłowe nawilżenie skóry.

Jak zawsze kupować dobry miód Manuka?

Przy każdym zakupie miodu manuka należy sprawdzić zawartość methylglyoxalu w nim zawartego. Towar o zawartości powyżej 30% MGO ma najwyższą cenę (ok. 50 zł za 250g). Niestety, niska cena produktu powoduje, że ma on słabe właściwości antybakteryjne. Dlatego konieczne jest sprawdzenie zawartości methylglyoxalu. Im wyższa jest jego zawartość, tym większa jest szczególna siła antybakteryjna miodu.

Jak spożywać miód Manuka?


Nie ma jasnych zasad dotyczących stosowania miodu manuka. Można go rozpuścić w dowolnym płynie, ale ważne jest, aby wiedzieć, że płyn nie może przekraczać 40 stopni Celsjusza, ponieważ traci swoje właściwości w takich temperaturach, jak wspomniano wcześniej. Najlepiej spożywać go jak każdy inny miód. Najlepiej jednak 20 minut przed kolacją na pusty żołądek (2-3 łyżeczki).

 

Rekomendowane wpisy