Dzisiejsze czasy cechuje kult zdrowia. To bardzo pozytywne zjawisko z uwagi na zyskiwanie coraz większej świadomości społeczeństwa w zakresie zmiany niezdrowych nawyków. W te konwenanse wpisuje się dieta oparta na czerpaniu cennych substancji zdrowotnych przez organizm z tego, co naturalne. Wówczas są one absorbowane w całości, a nie wydalane jak to się dzieje w przypadku suplementów diety. Przykładem takiego życiodajnego źródła jest miód manuka.

Miód manuka – co to jest?

Miód manuka wytwarzany jest z krzewów noszących tę samą nazwę. Stanowi on jednen z dostępnych na rynku miodów, jednak wyróżnia się na tle pozostałych wysokimi właściwościami prozdrowotnymi. Dzieje się tak za sprawą dużej zawartości substancji o nazwie MGO (metyloglioksal). Wykazano, iż miód manuka zawiera go o 10 do 50 razy więcej niż inne rodzaje miodów.

Miód manuka – jakie substancje odżywcze zawiera?

Miód manuka poza wspomnianym wcześniej MGO zawiera szereg substancji o wysokim działaniu wspierającym odporność i funkcjonowanie naszego organizmu. Są nimi:

  • leptozyna – wzmacnia siłę działania miodu i oddziaływanie przeciwbakteryjne
  • kwasy fenolowe – naturalne przeciwutleniacze, do których należą kwas kawowy, benzoesowy, galusowy
  • flawonoidy – zwalczają grzyby.

Miód manuka – właściwości prozdrowotne

Miód manuka zwany jest “płynnym złotem” dla organizmu człowieka. Ma szerokie zastosowanie, można powiedzieć, że jest dobry na wszystko. Oto lista najważniejszych obszarów działania miodu manuka.

Działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie

Miód ten przyspiesza rekonwalescencję oraz zwalcza wszelkie infekcje wirusowe i bakteryjne. Pomocny np. przy zapaleniu zatok, gardła, układu pokarmowego.

Przyspiesza proces gojenia ran oraz innych problemów skórnych

To trafny wybór na wszelkie dermatozy, trądzik, lub inne zmiany skórne wymagajace procesu szybkiego wygojenia, a także stworzenia adekwatnych sprzyjających warunków dla regeneracji naskórka w naturalnie jałowych warunkach. W tym celu może być stosowany zewnętrznie, w newralgicznych miejscach. Wówczas miód ten możemy aplikować na rany, wrzody, odleżyny oraz blizny.

Pozytywne działanie na cały układ pokarmowy

Miód manuka ma szerokie spektrum działania w całym układzie pokarmowym. Mianowicie:

  • stabilizuje pozytywną florę bakteryjną w jelitach
  • zapobiega i leczy infekcje jelitowe
  • pomocny dla osób zmagających się z wrzodami żołądka oraz dwunastnicy
  • wpomaga leczenie reflusku.

Wspomaga terapię osób walczących z nowotworami

Stosowanie miodu manuka efektywnie wzmacnia działanie leków przeciwnowotworowych w przypadku raka:

  • okrężnicy
  • sutka
  • piersi
  • płuc.

Stosowanie miodu manuka ma – jak widać – bardzo szerokie pozytywne spektrum działania. Jest źródłem wielu cennych substancji, pomagających w walce lub prewencji przed różnymi schorzeniami, a w dodatku urzeka swym smakiem.

 

Rekomendowane wpisy